Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2014

Fruitvale Station (2013) (greek)

του Ryan Coogler με τους Michael B. Jordan, Melonie Diaz, Octavia Spencer (ΗΠΑ 85')

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη έκανε πρεμιέρα πέρυσι στο φεστιβάλ του Sundance. Απέσπασε τα βραβεία της επιτροπής και του κοινού, ενώ συμμετείχε και στις Κάννες στο τμήμα “Ένα Κάποιο Βλέμμα”. Εξέπληξε πολλούς όταν και έλειπε από τις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ, την στιγμή που περιμέναμε την Ακαδημία να κάνει την διαφορά. Κρίμα.

Ξημερώματα Πρωτοχρονιάς 2009. Ο Oscar Grant δολοφονείται από τον αξιωματικό Johannes Mehserle στον σιδηροδρομικό σταθμό Fruitvale στην Καλιφόρνια, μπροστά στα έκπληκτα μάτια εκατοντάδων επιβατών. Κινητά μαγνητοσκοπούν μία πρωτοφανή αστυνομική βία απέναντι στον Oscar και την παρέα του. Η συμμετοχή σε έναν καβγά αποδεικνύεται μοιραία.

Ο Oscar είναι ένας νεαρός που παλεύει να βάλει την ζωή του σε τάξη. Η φυλακή τον κράτησε μακριά, του έμαθε όμως να διαβάζει τον εαυτό του μέσα από τους άλλους. Η αποδοκιμασία της μητέρας του και η δυσπιστία της αρραβωνιαστικιάς του τον ωθούν στο να κοιτάξει τον εαυτό του κατάματα. Η κόρη του τον χρειάζεται περισσότερο από ποτέ.

Η τελευταία ημέρα της ζωής του Oscar δεν είναι τίποτε άλλο από θραύσματα του παρελθόντος που επανέρχονται στο τώρα. Η ανησυχία, με ένα μείγμα αμφιβολίας είναι εμφανής παντού, στο πρόσωπο, στις κινήσεις, στις λέξεις που χρησιμοποιεί. Κάθε κάδρο αποδεικνύει την σταδιακή αλλαγή των αποφάσεών του. Ο ίδιος, σαν να νιώθει τι θα συμβεί, κάνει μερικά βήματα προς τα πίσω. Μικρά βήματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, κάτι που ο Oscar δείχνει να μαθαίνει.

Το εκπληκτικό σε αυτή την ταινία είναι ότι απουσιάζει κάθε προκατάληψη. Δεν προσπαθεί να διδάξει, ούτε να υποδείξει το σωστό και το λάθος. Αφήνει την τελική κρίση σε εμάς. Ποιος έφταιξε, τι έγινε, γιατί; Δυνατή, ειλικρινής και κυρίως συγκλονιστική για τις αλήθειες που κρύβει.

Εξαιρετικές ερμηνείες από την μοναδική Octavia Spencer και τον πρωτοεμφανιζόμενο Michael B. Jordan. Απολαύστε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου